Sverige är ett av de länder där könssjukdomen klamydia sprids allra mest. Det största problemet med sjukdomen är att den i de flesta fall inte ger några symtom, vilket i längden kan skada hälsan väldigt negativt.
Eftersom klamydia i många fall inte avger märkbara symtom kan infektionen påverka kroppens hälsa, speciellt om man bär på sjukdomen en längre period. Det är därför viktigt att man dubbelkollar att man inte blivit smittad av sjukdomen i de fall som man riskerat att faktiskt bli smittad. Vill man inte gå till ungdomsmottagningen eller annan mottagning för att få hjälp av läkare, kan man välja att beställa hem ett klamydiatest. Det kan man göra på till exempel www.klamydiatestet.se. Genom att göra testet på hemmaplan blir det mindre obekvämt men också smidigare i de fall man har tidsbrist och inte kan ta sig till läkaren direkt.
Såhär påverkas kroppen av klamydia
Klamydia är en infektion som smittas vid sex. Sjukdomen orsakas av att bakterier som sprids och fäster sig i slemhinnor, livmodern eller urinröret hos kvinnor. Hos män kan de fästa sig i urinröret, ändtarmen och bitestiklarna. Eftersom smittan sätter sig på dessa delar av kroppen kan en obehandlad infektion som varar för länge leda till att man blir steril. Detta om sjukdomen leder till en inflammation i äggledarna på kvinnan eller i bitestiklarna hos mannen. Mer om detta kan man läsa om på Hälsoliv.
Eftersom sjukdomen kan leda till något så allvarligt som sterilitet är det därför viktigt att man tar sitt ansvar och testar sig om man är osäker. Detta för att minska risken för att smittan ska spridas vidare, men också för sin egen hälsas och framtids skull.
Många fall av klamydia i Sverige
Antalet fall av klamydia ökar för varje år i Sverige. Detta beror både på att fler tar ansvaret och går och testar sig oftare, men också för att färre använder kondom skriver SVT Nyheter. Smittan sprids över hela landet, men det är vissa län där sjukdomen finns mer än i andra. På Metro skriver man att dessa län har flest klamydiafall i Sverige per 100 000 invånare:
- Jämtland 488 stycken
- Stockholm 461 stycken
- Västernorrland 420 stycken
- Uppsala 414 stycken
- Norrbotten 396 stycken